A DECODE díj az alkotói folyamat jelentőségét kiemelendő olyan értékes építészeti és művészeti alkotásokat tűnteti ki, amelyek hátterében izgalmas történetek, gondolatok és inspirációk rejlenek. Célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatal kortárs építészek és művészek munkáira, és kapcsolatot kezdeményezzen alkotó és szemlélő között.

A DECODE kiállítással egybekötött díjpályázatot a BORD Építész Stúdió alapította 2018-ban. A díj azóta a DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány szervezésében minden ősszel megrendezésre kerül.

A DECODE díjazottak pályázati úton kerülnek kiválasztásra. A pályázat a 18-35 év közötti fiatal alkotókat szólítja meg, és „Építészet”, valamint „Vizuális és alkalmazott művészet” kategóriákban kerül meghirdetésre. A pályázóknak egy saját projektjüket kell bemutatniuk, az inspirációtól a megvalósulásig, fókuszba helyezve a koncepciót, amelyet egy legfeljebb három perc hosszúságú médiafájlban kell prezentálniuk.

A beérkező pályaművek közül a díjazottakat az építészet és a művészetek különböző területeinek kiemelkedő képviselőiből felkért szakmai bíráló bizottság választja ki. A zsűri által kategóriánként megjelölt 1-1 “Fődíj” és 2-2 “Ígéretes projekt” díj a pályázati munkákból megrendezett DECODE kiállítás ünnepélyes megnyitóján kerül átadásra. A kiállításon a díjazottak mellett két meghívott projekt is megtekinthető, amelyeket évről-évre a DECODE Alapítvány kuratóriuma választ ki.

A kiállítás a megnyitót követő egy héten keresztül a galériában ingyenesen megtekinthető, ahol lehetőség nyílik az alkotókkal való személyes találkozóra is. A kiállítás anyaga ezt követően felkerül a DECODE digitális könyvtárába, hogy szabadon elérhető legyen és inspirációt nyújtson mindenki számára.