Alapítvány

A DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány a kortárs építészetet és művészetet kívánja népszerűsíteni. Célja, hogy felhívja a figyelmet a gondolatok köré épülő alkotás jelentőségére, melynek nyomán sajátos hangulatú helyek, jellegzetesen karakteres épületek, izgalmas, inspiratív művészi alkotások születnek.

Az DECODE Alapítványt a BORD Építész Stúdió alapító tulajdonosai, Bordás Péter és Pém Ildikó hozták létre 2019-ben. Az építész házaspár több mint húsz éve működik együtt. Irodájukban Péter ügyvezetőként és vezető tervezőként irányít, míg Ildikó feladata, hogy bemutassa a projektjeik mögött rejlő inspirációkat és felhívja a figyelmet a valódi építészeti értékekre.

A stúdió alkotásait a hely meglévő értékeiből táplálkozó, erős, egyedi karakter jellemzi. Minden projektet egy-egy történet köré építenek fel. Ez a történet inspirálja az építészeti koncepciót, amely vezérfonalként kíséri végig a tervezés folyamatát és ruházza fel egyéniséggel épületeiket. A koncepcióalkotás jelentőségét kiemelendő született meg a DECODE gondolata. Az Alapítvány első projektje a DECODE Díj, mely először 2018-ban került átadásra, azóta pedig évente megrendezésre kerül.

„A név: DECODE, jelentése számunkra az alkotásainkba kódként beépített történetek visszafejtése, amelyeket megbízóinkkal és alkotótársainkkal közösen írtunk. A feladat tehát megtalálni, megfejteni ezeket a történeteket és újakat írni: mindenkinek a sajátjait!” – Bordás Péter, BORD

A DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány célja, hogy közérthetővé és befogadhatóvá tegye a kortárs alkotók munkáit. Olyan programokat szervez, melynek során támogatja a tehetséges kortárs építészeti és művészeti alkotókat. Az alapítvány további jövőbeli céljai között szerepel, hogy elősegítse a kommunikációt a különböző társművészeti ágak között, új kapcsolódási pontokat fedezzen fel, illetve támogassa a már meglévő együttműködéseket. Különös hangsúlyt fektet az új generáció, a fiatalság oktatására, építészeti és művészeti nevelésére. Ehhez kapcsolódóan pályázatokat ír ki, bonyolít le, szervezi a zsűri munkáját, díjakat ad át, kiállítást rendez, eseményeket szervez, könyvet, valamint prospektust ad ki.