November 10-én a Faur Zsófi Galériában kihirdetésre került a DECODE pályázat eredménye és megnyílt a pályaművekből rendezett kiállítás. A DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány kiállítással egybekötött díjpályázatot írt ki, Építészet, valamint Vizuális és alkalmazott művészetek kategóriában. Célja, hogy felhívja a figyelmet a gondolatok köré épülő alkotásra és ezáltal az értékteremtésre. A szakmai zsűri 62 pályamunkából választotta ki a kiállítókat és a díjazottokat. Az Alapítvány a két kategóriában összesen nettó 1.200.000 forintot, egy-egy Fődíjat és két-két Ígéretes projekt díjat adott át. Idén először került átadásra a DECODE Spotlight különdíj, a társadalmat szolgáló, azt előmozdító kreatív alkotások elismeréseként. A vírushelyzetre való tekintettel a megnyitón csak a díjazottak, a zsűritagok és a szervezők vettek részt, azonban az eseményt élő közvetítésben követhette minden érdeklődő. A Díj kiemelt támogatói a PERI, a Be Light!, médiapartnere az Octogon Magazin, támogatói az Alukönigstahl, a Magyar Építő és a Szinorg. A kiállítás idén kizárólag virtuálisan járható be, amely a kiállítás megnyitót követő egy évben a DECODE honlapján megtekinthető.

Mi a DECODE?
A DECODE – The Space for ARTHITECTURE kiállítás küldetése, hogy felhívja a figyelmet a gondolatok köré épülő alkotás jelentőségére. Legyen szó építészetről vagy a művészet bármely ágáról, az igazán felejthetetlen, átütő hatást kiváltó épületek, szobrok vagy más művészeti alkotások mögött mindig komoly koncepció áll. Ez a koncepció sokszor egy hangulat, történet, emlék, amely vezérfonalként kíséri végig az alkotói folyamatot. A DECODE elnevezés elsősorban arra utal, hogy fejtsük meg és csodálkozzunk rá a körülöttünk lévő tárgyak mögött rejlő értékes gondolatokra és történetekre.

Hogy született meg a DECODE kiállítás gondolata?
A DECODE kezdeményezője a BORD Építész Stúdió. A stúdió́ célja, hogy munkái során a hely meglévő értékeiből táplálkozva, erős, egyedi karaktert adjon épületeinek. Az építésziroda minden projektjét egy-egy történet köré építi fel. Ez a történet inspirálja az építészeti koncepciót, melynek nyomán sajátos hangulatú helyek, jellegzetesen karakteres épületek születnek. A koncepcionális tervezés jelentőségét kiemelendő született meg 2018-ban a DECODE díjpályázat és kiállítás gondolata, amely azóta minden ősszel átadásra kerül.  2020-tól a DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány bonyolítja le a DECODE pályázatot, adja át a DECODE Díjat és rendezi meg a győztes projektekből a DECODE – The Space for ARTCHITECTURE kiállítást.

DECODE 2020
A DECODE pályázatot fiatal alkotók számára Építészet valamint Vizuális és alkalmazott művészetek területén írták ki. A pályázóknak egy saját projektjüket kellett bemutatniuk, az inspirációtól a megvalósulásig, fókuszba helyezve a koncepciót, melyet egy legfeljebb három perc hosszúságú médiafájlba kellett prezentálniuk. A pályázatra összesen 62 pályamű érkezett be, 22 építészeti és 40 művészeti kategóriában. A beérkező pályaműveket neves zsűri bírálta el: Bordás Péter építész, a pályázat alapítója és a zsűri elnöke, Szabó Levente DLA, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, a BME Építészmérnöki Kar, Középülettervezési tanszék, tanszékvezető egyetemi tanára, Anthony Gall Phd, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar Építészmérnöki Intézet egyetemi tanára és megbízott dékánja, Golda János, Ybl- és Pro Architectura- és Príma-díjas építész, Kálmán Borbála, művészettörténész, a Ludwig Múzeum Kortárs Művészeti Múzeum kurátora, Etentuk Inemesit, kulturális menedzser, az Artlocator applikáció és az Artlocator Magazin alapítója, Dr. Kukla Krisztián, az Art Quarter művészeti vezetője. A bíráló bizottság a pályázatok közül kategóriánként 1-1 Fődíjat és 2-2 „ígéretes projekt” díjat osztott ki. A pályázat összdíjazása a két kategóriában, együttesen nettó 1.200.000Ft volt. Idén először a Be Light! jóvóltából egy különdíjat is odaítélt a zsűri. A DECODE Spotlight különdíj a társadalmat szolgáló, azt előmozdító kreatív alkotásokat emeli ki és díjazza.

Mi látható a DECODE – The Space for ARThitecture kiállításon?
A DECODE kiállításon olyan válogatott építészeti és művészeti alkotások láthatók, melyek mögött érdekes gondolatok, egyedi koncepciók rejtőznek. A kiállítás az egyes projekteket nagyméretű képernyőkön futó videókban mutatja be. A DECODE pályázat díjazott és „shortlist” munkái mellett hagyományosan két, a DECODE Alapítvány által meghívott projekt képezi a kiállítás gerincét. Idén ez a két projekt a Sou Fujimoto Architects Városligetben épülő Zene Háza munkája, valamint a díjat alapító BORD Építész Stúdió a Lónyay-Hatvany-villa transzformációja.

Meddig tekinthető meg a DECODE kiállítás?
A kiállítás idén – tekintettel a korlátozásokra – kizárólag virtuálisan járható be és ingyenesen megtekinthető a DECODE honlapján a megnyitót követő egy éven keresztül.

A DECODE pályázat díjnyertes projektjei Építészet kategóriában

HAJLÉK – a DECODE pályázat Fődíjban részesült alkotása, Alkotó: Fehér Anna Ditta

 „’explore.preserve.enjoy’, vagyis fedezd fel, őrizd meg és élvezd – ez a három szó jelenti számomra azt a kontextust, amivel járok-kelek a világban. Eredeti végzettségem szerint építőművész vagyok, most éppen tanár, igazából főleg felfedező, kalandor. A művészet nekem egy intuitív létforma, egy nyelv, amivel kapcsolatba léphetek az engem körülvevő dolgokkal: felfedezhetem és megőrizhetem őket valamilyen formában és közben nagyon szeretem, amit csinálok-legyen az építészet, tanítás, utazás, főzés, vagy éppen egy falon levő repedésre való rácsodálkozás.”

KINTSUGI-HÁZ Hajléktalanok kiléptető otthona – a DECODE pályázat „Ígéretes projekt” díjban részesült alkotása, Alkotó: Offra Flóra

Offra Flóra vagyok, a BME alapképzésén építészmérnöknek tanultam, ez idő alatt fél évig Strasbourgban tartózkodtam, ahol meghatározó élményeket szereztem. A beküldött pályamű a BSC diplomamunkám. Jelenleg mesterképzésen veszek részt a MOME építőművész szakán.

X RAY (Röntgen) – a DECODE pályázat „Ígéretes projekt” díjban részesült alkotása, Alkotók: Komáromi Dóra, Magyar Nikolett

 „Komáromi Dóra és Magyar Nikolett vagyunk a Bécsi Műszaki Egyetem Építész Karának hallgatói. Bár már több éves ismeretség áll mögöttünk, ez az első közös projektünk, ahol rögtön virtuális alkotásra kényszerültünk. Mindkettőnk számára fontos az innovatív metódusok keresése, valamint a megszokott formákkal és szemléletmódokkal váló kísérletezés és azok újra definiálása.”

PLEXI PLAY – DECODE Spotlight Díj 2020, Alkotók: Bata Balázs, Ludányi Nóra, Máté Manda, Molnár Tamás, Szigetvári Balázs

 “A csapatunk leendő és végzett építészekből áll, főként az Építész Klub Szakkollégiumból ismerjük egymást. Korábban különböző felállásokban dolgoztunk már együtt több pályázaton, illetve a szakkollégiumi lét miatt is számos építészettel, és a társadalmat érintő kérdésekkel foglalkozó projekten vettünk részt. Érdeklődve fordulunk minden szakmát, illetve annak határterületeit érintő téma felé, ezért a karanténban különösen foglalkoztatott minket a vírus miatt megváltozott térhasználat.”

A DECODE pályázat díjnyertes projektjei Vizuális és alkalmazott művészet kategórában

GENIUS LOCI – a DECODE pályázat Fődíjban részesült alkotása, Alkotó: Nagy Eszter

 “Nagy Eszternek hívnak, Csíkszeredán születtem 1993-ban. Marosvásárhelyen és Budapesten tanultam színházi díszlet és jelmeztervezést. Képzőművész édesapám hirtelen halála az alapokig rombolta le az addigi valóságomat, úgy éreztem, hogy nem csak őt, hanem az alkotással való kapcsolatomat is elvesztettem. A pályázatra való készülés egy önfeltárási folyamat volt, amely során szembenéztem az addigi traumáimmal, ebből keletkezett egy negyedórás videó-performansz. A videóban látható helyszínek életem olyan állomásai, amelyek összekötik a múltat a jelennel: például a presszó, ahol dolgozom vagy az étterem, ami előtt összeesett édesapám. A videó alatt szóló zenéknek is különleges szerepe van: Mike Nylons nyers és lényegre törő remake-je juttatott el abba az állapotba, hogy ki tudjam adni magamból a dühöt. Az Omega Fekete Pillangó című száma pedig szimbolikus jelentéssel bír, ez szólt a temetésen, ez testesíti meg mindazt, amivel a projekt kapcsán megpróbáltam megbirkózni.”

PHASE IN PHASE OUT – a DECODE pályázat „Ígéretes projekt” díjban részesült alkotása, Alkotók: Kárpáti Judit Eszter DLA

„Kárpáti Judit Eszter textilművész, az EJTECH (ejtsd: éjtek) interdiszciplináris stúdió társalapítója, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kreatív Technológia Hub tudományos munkatársa vagyok. Művészeti kutatásomban a zenei és a texturális szövedékek összekapcsolhatóságát kutatom, a textil multicsatornás, elektroakusztikus átalakításával, speciálisan a textil-hanginstallációra írt és azon előadott hangkompozíciókon, egységes médiumként értelmezve a textilt, a hangot és a teret. Doktori fokozatomat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szereztem meg 2018-ban.”

LINES – a DECODE pályázat „Ígéretes projekt” díjban részesült alkotása, Alkotók: Boruzs Ádám

 Képzőművészeti gondolkodásom konceptuális és multimediális jellegű, ami kölcsönösen kiterjed a festészet, a videó/film a zene és az installáció területeire. Munkáim a vizuális vagy audiovizuális érzékelés és nem érzékelés intervallumával foglalkoznak. Gondolataim kiindulópontjai olyan fogalmak vagy jelenségek, amelyek metaforaként kapcsolják össze a képzőművészetet a különböző természettudományos kérdésekkel. Az idővel, a fénnyel, a hanggal és az anyaggal kapcsolatos felvetések holisztikusan jelennek meg a munkáimban – megteremtve egyfajta személyes hitet, filozófiát.