Rekord mennyiségű pályázat érkezett díjtárgy tervezési pályázatunkra. Ezúton is köszönjük minden jelentkezőnek a beküldött pályaműveket. Hosszas értekezés után az Alapítvány zsűrije kiválasztotta a 3 darab 'shortlistes' alkotást - ezeket mutatjuk most be.

A pályázat második fordulójába Skriba Melinda, Andrés Ruge és Zalavári Fruzsina jutottak be. A kiírás szerint a döntősöknek július 2-ig van lehetőségük legyártatni egy minta díjtárgyat és azt a kapcsolódó leírással együtt eljuttatni az Alapítványhoz. A zsűri ezután döntést hoz a pályázat győzteséről, akinek díjtárgyát ezentúl az évente megrendezett DECODE pályázat fődíjaként fogják átadni.

A lenti rövid bemutatásokban a shortlistesek saját szavaikkal írják le koncepciójukat és mutatják be a díjtárgy látványterveit.

Skriba Melinda

Diplomámat 2014-ben szereztem a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kerámiatervezés szakán, az Any Dimension társ-alapítójaként pedig grafikák készítésével is foglalkozom.

 

Koncepció
A koncepcióban több ötlet mellett erre a mondatra építettem: “Gondolatok köré épülő alkotás”. Ez az a kulcsmondat, amire koncentráltam a tervezés alatt. Azt éreztem, hogy ez az esszencia, amit szeretnék kifejezni, hogy a díj kommunikáljon magáról. Az az alap elképzelés, hogy a belső szimbolizálja a gondolatokat és a befogó test, pedig a köré
épülő alkotást. Mindenképpen egyszerű és letisztult forma világot képzeltem el. Decode színeiben a fekete és fehér megjelenés egy minimalista, letisztult stílust áraszt. A Decode megjelenésével és kommunikációjával magas művészeti szintet képvisel. Ezt kell, hogy tükrözze a díj maga is. Ezt fogalmazza meg a színtelen és matt felület, amin átsejlik a benne lévő forma. Ami maga a gondolat. Ami megfoghatatlan, szinte láthatatlan de ott van és létezik. A matt felület egy különös atmoszférát teremt a belső mag körül, ami elgondolkodtat mi lehet legbelül. A tervezés elejétől fogva az volt az elképzelésem, hogy hasáb formát szeretnék használni. Egy olyan formát, ami erőt és határozottságot sugároz. Körbejárható és attól függően melyik
oldaláról nézem, mindig kicsit mást fog láttatni. Úgy ahogy a gondolatok megértése, velük kapcsolatos benyomásaink is sok esetben nézőpont kérdése.

Anyaghasználat
A tervezés során két anyagban gondolkodtam. Egyik az üveg, a másik az akril. Mindkettőből
lehetséges sikeresen megalkotni a díjat. Gyárthatóság szempontjából a műgyantát részesítem azonban előnyben. Az öntés és forma kialakítása kevésbé körülményes, mint az üvegnél. Biztosabban el lehet érni a kívánt formát, mint mondjuk egy kemencében olvasztott üvegnél. Felületkezelésben közel azonosak, bár itt is vannak különbségek. A felületet homokfúvással bemattítható. Majd utána savval és/vagy finom polírozással lehet elérni a kívánt hatást, ami megegyezik a savazott üveg felületével. A belső elemek fehér és fekete színűek és lehetnek üveg vagy akril darabok. A díjak feliratozása gravírozással megoldható vagy 3D nyomtatással.

Méretek
6 x 6 x 22 cm méretet képzeltem el. Formavilágban egyszerű hasábot és egy felül vágott hasábot terveztem. Kicsit izgalmasabb formájú az utóbbi. Ez egy kézben könnyen fogható és tartható méret.

Andrés Ruge

I am a 27 years old industrial designer who worked mainly in exhibition design. I have been involved in projects that combine brands, stores, and clients. University of Pécs – Ceramic designer MA alumni, learn more about my work here or on Instagram.

Zalavári Fruzsina

2018-ban végeztem a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fémművesség MA szakán. Alkalmazott megbízásaim közé tartozott a Nemzeti Strandkézilabda Bajnokság trófeáinak kivitelezése illetve a 2017-es FINA Vizes Világbajnokság különdíjainak tervezése és kivitelezése is. Munkáimról itt található bővebb információ, valamint jelen vagyok Tumblr-en és Instagramon is.

Koncepció
A DECODE díjtárgy alapötlete a ház archetípusának körvonalából építkezik. A létrejövő tárgy egy olyan kis tér leképezése, amit különböző irányokból szemlélve mindig ez az egyszerű, szabályos ház-sziluett határoz meg. A szimmetrikus test kimozdul függőleges tengelyéből, ezáltal dinamikus látványt hoz létre. Az erősen építészethez köthető alakzatot a kiválasztott anyag optikai tulajdonsága tölti meg olyan belső tartalommal, ami a díjtárgyat kinyitja a DECODE szellemisége felé. A díj belsejében létrejövő reflexiók, illetve a környezet visszatükröződése változó vizuális megjelenést ad. Egyúttal utal a teret, az alkotást vagy az alkotó egyént megtöltő egyéni történetekre.

Az elmúlt években a saját autonóm munkáim történetében kövek, elsősorban kvarcok szerepelnek. Bizonyos típusú kövekben megbújó keletkezés-lenyomatok belső mintáinak kibontásával foglalkoztam. Számomra inspiráló párhuzam, hogy a díjtárgy tervezése során a ház archetípusból felépülő test emlékeztet a kristályosodási rendszerek karakterére.

Anyaghasználat
A tervezett díjtárgy anyaga üveg, beton és acél. A víztiszta, tömör üvegtest a díjtárgy fő alkotóeleme. A beton a csiszolt üveg elem formai kiegészítésén túl, a tárgy stabilitását is segíti; egyben lehetséges felületet nyújt a kötelező grafikai elemek megjelenítésére. A fémlemez egy vékony, elegáns, körbefutó vonal, amely az üveg részt zárja és finoman elemeli a felülettől.

Az alapanyagok kiválasztásnál fontos szempont volt, hogy legyen korszerű, ugyanakkor szinte kőhöz hasonlóan az időtlenség érzetét tudja sugallni a díj.