Idén is átadásra kerültek a DECODE díjak. A BORD Építész Stúdió második alkalommal írta ki a DECODE díjpályázatot, melyre közel 70 pályamű érkezett be. A díjakat a DECODE kiállítás ünnepélyes megnyitóján, november 13-án, adtuk át a Faur Zsófi Galériában.

A BORD Építész Stúdió pályázatot hirdetett építészet, valamint vizuális és alkalmazott művészetek kategóriában, 18-35 év közötti fiatal alkotók számára. A pályázók feladata egy legfeljebb 3 perc hosszúságú médiafájl készítése volt, melyben egy olyan saját alkotást kell bemutatniuk, ahol a fókuszban, a koncepció hátterében egy történet áll.

“A DECODE – The Space for ARTHITECTURE kezdeményezés feladata, hogy felhívja a figyelmet a gondolatok köré épülő alkotás jelentőségére. Legyen szó építészetről vagy a művészet bármely ágáról, az igazán felejthetetlen, átütő hatást kiváltó épületek, szobrok vagy más művészeti alkotások mögött mindig komoly koncepció áll. Ez a koncepció sokszor egy hangulat, történet, emlék, amely vezérfonalként kíséri végig az alkotói folyamatot. A DECODE elnevezés elsősorban arra utal, hogy fejtsük meg és csodálkozzunk rá a körülöttünk lévő tárgyak mögött rejlő értékes gondolatokra és történetekre.” – BORD

A közel 70 beérkezett pályaműből 28 építész és 39 művész kategóriában lett leadva. Az alkotásokat neves szakmai zsűri bírálta el:

 • Bordás Péter építész, a pályázat alapítója és a zsűri elnöke
 • Szabó Levente DLA, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, a BMGE Építészmérnöki Kar, Középülettervezési Tanszékének egyetemi tanára
 • Anthony Gall Phd, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar Építészmérnöki Intézet egyetemi tanára és megbízott dékánja
 • Golda János, Ybl- és Pro Architectura- és Príma-díjas építész
 • Kálmán Borbála, művészettörténész, a Ludwig Múzeum Kortárs Művészeti Múzeum kurátora
 • Etentuk Inemesit, kulturális menedzser, az Artlocator applikáció és az Artlocator Magazin alapítója
 • Dr. Kukla Krisztián, a Leopold Bloom Alapítvány művészeti vezetője

A zsűri kategóriánként 1-1 Fődíjat és 2-2 „Ígéretes projekt” díjat osztott ki. A pályázat összdíjazása nettó 800.000 Ft volt. Ez úton is gratulálunk minden díjazottnak!

A DECODE pályázat díjnyertes projektjei Építészet kategóriában:

 • SOMLÓI VÁR – a DECODE pályázat Fődíjban részesült alkotása
  Alkotó: Molnár Dávid Ferenc
 • A FÉNNYEL ÍRT HÁZ – pályázat „Ígéretes projekt” díjban részesült alkotása
  Alkotók: Dendel Niki és Hosszu Bözse
 • MITIŐK – a DECODE pályázat „Ígéretes projekt” díjban részesült alkotása
  Alkotó: Gyüre Lilla

A DECODE pályázat díjnyertes projektjei Vizuális és alkalmazott művészet kategóriában:

 • IESIRE (EXIT)– a DECODE pályázat Fődíjban részesült alkotása
  Alkotó: Horváth Ági
 • 180519 39 A 7 – a DECODE pályázat „Ígéretes projekt” díjban részesült alkotása
  Alkotók: Horváth Csilla, Társszerző: Király Attila Jeremiás
 • IN DIES AUCTIOR – A DECODE pályázat „Ígéretes projekt” díjban részesült alkotása
  Alkotó: Gosztola Kitti

A beérkezett pályázatok közül 16-ot választott be a zsűri a DECODE kiállítás anyagába, mely november 20-ig volt látogatható a budapesti Faur Zsófi Galériában. A pályázók mellé vendégkiállítóként idén két fiatal építészirodát is meghívott a BORD Építész Stúdió, a BIVAK-ot és a CAN Architects-et. Mint szervező és alapító, a BORD Építész Stúdió is bemutatott két saját munkát, a Debreceni Nemzetközi Iskola (ISD) épületét (Circle time), valamint Debreceni Strandfürdő épületét (AquaPack).

Bár a kiállítás véget ért, a galériában bemutatott kisfilmek továbbra is megtekinthetők a DECODE YouTube csatornáján. További jó hír, hogy a díj mögött jövő évtől a DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány áll majd. Az alapítvány által szélesebb körben is szabad utat kívánunk biztosítani a tehetséges fiatal építészek és művészek támogatására.